2 de maig: dia mundial contra el Bullying

20190503_Acoso escolar

2 de maig: dia mundial contra el Bullying

Ahir va ser el Dia Mundial Contra el Bullying i Junts Autisme es vol sumar a les diferents reivindicacions y campanyes d’entitats relacionades amb autisme. Segons un estudi americà, el 46,3% dels alumnes amb autisme pateix bullying mentre que el percentatge d’estudiants sense aquesta condició que el pateixen és d’un 10.6%.

Per què els alumnes amb autisme són més vulnerables al bullying?

És cert que l’autisme pot anar associat a una discapacitat intel·lectual, a problemes amb el llenguatge, però el denominador comú del bullying a l’escola és que el trastorn afecta tant a la comprensió social com a la flexibilitat de comportament i pensament reflectint-se en habilitats socio-comunicatives limitades i en conducta i interessos restringits. Les persones amb autisme tenen una comunicació i interacció diferent i solen repetir els mateixos comportaments.

Tot i així, cal remarcar que no són només les característiques de les persones amb autisme les que determinen l’assetjament sinó que l’entorn és fonamental: el clima de convivència, la feina en valors, la promoció de les relacions, la política escolar contra l’assetjament, la cohesió de l’aula… hem de tenir en compte que les persones amb autisme sembla que tinguin menys amics, relacions que duren menys, i aquesta manca de recolzament social és un factor de risc essencial per la víctima que pateix assetjament. Cal, doncs, un clima de convivència i respecte dins el centre escolar.

Quines són les conseqüències del bullying per a una persona amb autisme

Davant l’assetjament, a part dels problemes semblants als alumnes sense autisme que també el pateixen, els alumnes amb autisme experimenten addicionalment un gran patiment i ansietat que:

  • els afecta molt seriament el seu benestar emocional
  • accentua les seves dificultats socials, impedeix la seva participació a l’escola i redueix el recolzament social de companys i amics d’escola
  • accentua els problemes d’aprenentatge que pugui experimentar, disminuint el rendiment escolar

Com distingir assetjament de bromes innocents?

La interpretació depèn de:

  • Les relacions entre les persones implicades. Són amics? Existeix una situació de desequilibri de poder?
  • La intenció que hi ha rere l’incident. Hi havia intenció de fer mal?
  • La reacció dels/les estudiants davant les conseqüències de la situació. Hi ha penediment? Existeix intenció de solucionar la situació?

Informació

Us deixem el link a la campanya d’Autismo España contra el Bullying on s’expliquen els diferents tipus de bullying i on també han creat una guia d’orientació per a mestres i pares.

Si voleu veure les conferències sobre el Bullying que van tenir lloc l’octubre passat a la seu d’Autismo España, cliqueu aquest enllaç.

comunicacio
comunicacio@juntsautisme.org
No hi ha comentaris

Publica un comentari