Aquestes accions representen el model d’inclusió que busquem?

20190221_hipersensibilitat

Aquestes accions representen el model d’inclusió que busquem?

Fa un temps publicàvem a les xarxes un enllaç on s’explicava que en els establiments d’una cadena de supermercats holandesa s’havia establert l’ ”hora blava” en els supermercats per a facilitar-ne l’accés a persones amb autisme: s’apagaven alguns llums, s’abaixava el volum de la música, es treia el soroll de les màquines registradores: s’adaptava l’entorn per a que les persones amb hipersensibilitat poguessin disposar d’una hora per comprar.

Això va generar un debat interessant dins la Fundació que va tornar a sorgir fa pocs dies a arrel de la noticia sobre l’adaptació de la Feria de Abril de Sevilla durant 4 hores per a persones amb autisme, una proesa aconseguida per la Asociación Asperger-TEA Sevilla. Volem traslladar aquest debat aquí per tal de poder reflexionar plegats i plegades sobre això.

Per un cantó, hi ha les que defensem que és un inici. Que tot això ajuda a la visibilització de l’existència de l’autisme i a la demostració de que cal una adaptació de l’entorn per tal que aquestes persones, que tenen els mateixos drets que les persones neurotípiques, puguin gaudir de diferents actes, siguin quins siguin.

Per l’altre, hi ha les que defensem que en realitat això no ajuda a la inclusió total per la qual també treballem: el fet d’adaptar l’entorn per garantir l’accés de manera agradable a les persones amb autisme a X hores durant X dies a la setmana no és un exemple d’inclusió, no ajuda a modificar la totalitat de l’entorn perquè aquestes persones puguin viure, en igualtat de condicions, sempre, dins la societat. I aquest grup es pregunta: per què no reparteixen auriculars que redueixin el soroll? Per què no reparteixen ulleres, que redueixin l’impacte de la il·luminació? Els que tenim problemes de visió, també ens posem ulleres, i no passa res. No canvien els cartells i en posen d’altres amb les lletres més grans durant X hores, X dies a la setmana. Per què no promoure el mateix?

Les conclusions a les que hem arribat és que una cosa no és excloent de l’altra i que potser poden ser seqüencials: es pot començar a treballar amb iniciatives com les d’Anglaterra o Sevilla, que realment donen visibilitat a l’autisme, però, després aquestes iniciatives han d’anar acompanyades d’una campanya de sensibilització i inclusió que percoli dins la comunitat i que porti a la organització d’iniciatives 100% inclusives perquè les persones amb autisme puguin gaudir de fer la compra o de la Feria de Abril o de qualsevol altra activitat els dies que vulguin, a les hores que vulguin i de manera serena i, sobretot, digna.

comunicacio
comunicacio@juntsautisme.org
No hi ha comentaris

Publica un comentari