L’autisme

Sigues el meu amic i veuràs que lluny puc arribar
autisme-que-vol-dir

Tinc autisme. Què vol dir?

Primer de tot: Tinc autisme. No sóc “autista”.

L’autisme no em defineix com a persona, encara que sigui el primer que veuen els altres quan em coneixen. L’autisme fa que tingui dificultats en la comunicació, que la meva percepció sensorial estigui alterada i que persisteixi en alguna temàtica concreta. Això fa que em relacioni i interaccioni de manera diferent.

Les persones amb Trastorns de l’Espectre Autista (TEA) tenen dificultats importants per comunicar-se i per interaccionar amb els altres, encara que vulguin fer-ho. Amb aquest denominador comú, sovint  presenten interessos o comportaments restringits, estereotipats i repetitius, que varien molt en funció de cadascú. També són ben diversos el grau de capacitat intel·lectual o lingüística. Tot plegat és a causa de problemes en el desenvolupament neurològic que no tenen un origen clar.

Avui en dia, 1 de cada 150 nens i nenes catalans té un trastorn d’aquest tipus. Aquesta proporció va en augment i segur que tots tenim algú amb aquesta condició a prop.

Com em comunico i com em va bé que et comuniquis amb mi?

Sóc un pensador visual: em costa més entendre el llenguatge que les imatges, i em fixo en detalls que passen desapercebuts a persones com tu. Em va més bé que em mostris les coses que no pas que me les expliquis. Els pictogrames o imatges són un bon recurs.
Sóc un pensador concret: interpreto el llenguatge literalment. Tingues-ho en compte per a què et pugui entendre bé.
Sóc un pensador reposat: dona’m temps per respondre’t, perquè sinó em puc despistar o bloquejar.

DSC_2431
autisme-actuo-estrany

Per què et pot semblar que actuo de manera estranya?

Perquè, per la meva manera de comunicar-me, no comprenc les normes socials. Però, si sóc socialment incorrecte, no és amb mala intenció. Per tant, és millor que em diguis com aniria bé que fes les coses, que no pas que me les prohibeixis o m’aturis.
Perquè em costa entendre les mentides, les bromes, la doble intenció, o la violència gratuïta. Procura fer servir un llenguatge senzill, sense simbolismes.
Perquè accepto la gent tal com és, encara que siguin diferents que jo, sense intentar canviar res.
Perquè, en sentir que no se m’entén, em frustro amb facilitat. Imagina’t que no entenguessis moltes coses que passen al teu voltant. No t’enfadaries com jo? Procura identificar què desencadena el meu nerviosisme, que a mi no em fa sentir bé.

Què m’agrada?

Estar amb altres persones, encara que els sembli que actuo de manera estranya. No m’agrada estar sol. Com a totes les persones, m’agrada tenir companyia.
Hi ha coses concretes que m’agraden molt, i no pararia de fer-les mai. Solen ser coses diferents de les que agraden a altres persones amb autisme.
Estimo la meva família i els meus amics.

magrada
joc

Com em pots ajudar?

Tres paraules clau: Paciència, paciència i paciència.
Esforça’t per considerar el meu autisme com una capacitat diferent, no pas com una discapacitat.
Recorda que sento les mateixes coses que tu, malgrat que les expressi de manera diferent.
Sigues el meu defensor, el meu amic, i arribarem lluny.

Com t’ajudo jo?

T’adonaràs que allò que té valor són coses aparentment molt petites.
Veuràs que, ben al contrari d’allò que tendim a pensar, la diferència suma.
Tindràs clar que no hi ha res més important que estimar i ser estimat.

com

“Tot i ser diferents, sentim les mateixes coses”

autisme-diferents-sentim-mateix

 

 

Informació que us pot ser útil

El contingut d’aquestes preguntes i respostes està inspirat en el Manual para los primeros 100 días elaborat per Autism Speaks.
També, en aquest enllaç podeu trobar-hi informació més específica sobre els símptomes de l’autisme en funció de l’edat.