Avui la Feria de Abril reserva 4 hores sense soroll perquè hi puguin anar les persones amb autisme

20190506_Feria de Abril

Avui la Feria de Abril reserva 4 hores sense soroll perquè hi puguin anar les persones amb autisme

Estem molt contentes de que hi hagi entitats que, gràcies a aquesta acció, han visibilitzat l’autisme en comunitats de firaires, ajuntaments, altres entitats i mitjans de comunicació.

Portem temps reflexionant sobre el que suposen aquests tipus d’accions i hem arribat a la conclusió que limitar l’adaptació a un temps concret, no s’adiu al concepte d’inclusió que defensem des de Junts Autisme. És un primer pas i, insistim, n’estem contentes, però creiem que es pot anar més enllà. Creiem que la inclusió real passa per modificar l’entorn de manera que una persona amb autisme pugui accedir a una instal·lació, sigui la que sigui, quan vulgui: no en hores reservades pel seu col·lectiu. Creiem que amb suports com aquest, sí, s’adapta l’entorn, però també es continua segregant.

Com s’aconseguiria la inclusió que proposem?

Adoptant mesures que permetin a les persones amb autisme assistir als llocs que vulguin quan vulguin, no només en certes hores limitades. Volem crear un espai accessible? Fem cues alternatives per a les persones que tinguin dificultat per a esperar grans estones; volem reduir l’impacte auditiu? posem a disposició auriculars aïllants de soroll per qui els necessiti; volem reduir l’impacte visual, busquem la manera de reduir-lo amb unes ulleres. Posem també a disposició de les persones que ho necessitin espais de descans, zones de privació sensorial on poder anar a descansar en un ambient lliure d’estímuls.

Va costar molt convèncer i conscienciar la gent sobre la necessitat de reduir les barreres arquitectòniques, imaginem per un moment, que als establiments comercials, a les fires, als edificis públics es posessin les rampes d’accés només durant una hora al dia, o durant dues hores a la setmana, la resta d’hores, l’accés estaria vetat a les persones amb mobilitat reduïda.  Tots estem d’acord en que no seria una solució inclusiva i 100% accessible.

Amb les adaptacions dels espais per a persones amb autisme (o amb altres diversitats funcionals psíquiques) passa el mateix: inclusió vol dir adaptar l’espai perquè aquestes persones exerceixin el dret de poder visitar els llocs que vulguin quan vulguin, de la mateixa manera que fan les persones sense diversitat funcional.

Foto: Canal sur

comunicacio
comunicacio@juntsautisme.org
No hi ha comentaris

Publica un comentari