Discurs de la presidenta de la Fundació Junts Autisme, Mayka Garnica, el dia de la festa Tots som Blaus

20190409_Discurs Mayka

Discurs de la presidenta de la Fundació Junts Autisme, Mayka Garnica, el dia de la festa Tots som Blaus

Benvingudes i benvinguts un any més a la Festa Tots Som Blaus que s’engloba entre els actes del Dia Mundial de Conscienciació sobre l’autisme. És molt important comptar amb un dia mundial perquè, si bé és cert que convivim amb l’autisme cada dia, el 2 d’abril ens dóna la oportunitat de fer-nos escoltar a nivell més mediàtic i global.

Aquest últim any ha estat molt intens i important pel creixement de la Fundació Junts Autisme: hem aconseguit un nou espai gràcies a la Cooperativa agrícola d’Arenys. Un espai que estem millorant, més gran que el que tenim a l’edifici Xifré, amb moltes prestacions i on passarem a fer la intervenció infantil a partir del proper setembre. Un espai que, com tots els espais de Junts, estarà obert al poble: hi farem cursos, tallers, xerrades i formacions inclusives i esdevindrà un nexe d’unió i normalització de l’autisme.

El fet de traslladar les sales d’intervenció en aquest nou espai permetrà ampliar la nostra oferta de serveis: instal·larem una sala multi sensorial a l’edifici Xifré que permetrà oferir un nou servei d’estimulació i gestió sensorial, ampliant així el nostre sistema d’atenció centrat en la persona. Un servei que estarà coordinat per professionals implicades i especialitzades en la matèria.

Però potser la cosa més important i que ens permetrà créixer més a partir d’ara, ha estat la confirmació (per part de l’Ajuntament d’Arenys) de la cessió de la Raureta, una casa enorme prop d’aquí que porta en desús molts anys i que té un potencial enorme. A La Raureta hi durem a terme el nostre projecte integral de vida adulta amb l’obertura, un cop condicionem l’espai i l’entorn, del primer Espai d’Atenció Especialitzada per a Persones amb Autisme de la comarca.

En aquest nou espai oferirem suport en educació, suport en habilitats socials, suport en habilitats laborals i domèstiques i hi farem formacions, plans d’inclusió laboral, tallers de cuina, d’hort, de jardineria i d’altres disciplines. Tot això en un entorn 100% inclusiu per als nostres nois i noies i per la gent dels voltants: no volem estar aïllats a la casa sobre el turó, o al nou espai o a l’espai Xifré, sinó que volem que la gent d’Arenys, Mataró, Pineda, Dosrius, Barcelona, Granollers, Sabadell, d’on siguin, vinguin, ens vegin, ens coneguin, participin.

La Raureta, igual que els altres espais de la Fundació Junts Autisme, serà un espai obert, d’inclusió, de diversitat, d’aprenentatge i de diversió i oci. Perquè en aquesta diversificació d’activitats, de persones, hi resideix part de l’essència de Junts Autisme.

Això ho farem possible gràcies a la confiança renovada, any rere any, de les famílies que acudeixen a nosaltres perquè, malauradament, l’autisme encara no està reconegut com hauria d’estar per part de les administracions. Perquè amb una prevalença d’1 cada 100 naixements, l’autisme encara no es considera una condició prou important com per modificar i especialitzar el sistema i els accessos a serveix bàsics com són l’educació o la salut. A totes les famílies, gràcies. La vostra força és la nostra inspiració i la nostra motivació.

Som un equip multidisciplinar de 20 persones. L’any que ve la nostra Fundació complirà 10 anys, i cada cop estem més especialitzats, tenim coneixements més específics, estem més organitzades. Ens estimem i respectem i estimem i respectem a les famílies i als nens, nenes i joves amb autisme amb els que passem els dies. I això és importantíssim.

Ens estem fent grans a passes petites. Amb control. Sense perdre el nord i sense oblidar que la nostra prioritat és ajudar, beneficiar i defensar els drets de les persones amb autisme i les seves famílies.

A més, cada cop tenim més capacitat de mobilització i de formació. I això també és important. Perquè s’ha de conèixer l’autisme. Les coses bones i les no tant bones.  La nostra campanya de sensibilització d’enguany parla de les incomptables possibilitats que es creen un cop les persones amb autisme reben els suports que necessiten, estan en companyia de qui necessiten i viuen envoltats de qui els coneix i estimen: “Doneu-me un punt de suport i mouré el món”, diem a la campanya.

I és veritat.

Ho estem veient en joves de l’entitat que fan de reposadors, que fan pastissos, que es fan el dinar, que poden ser autònoms en moltes coses!

D’això es tracta. De conèixer la persona. De centrar-nos en què li agrada, en quines són les seves dificultats i treballar-les; quines són les seves capacitats i potenciar-les. Es tracta d’acompanyar-los des de que són petits fins que són grans.

I quan es facin grans, poder oferir-los la oportunitat de viure de manera autònoma, fent el que els agrada, estant amb qui s’estimen. Al cap i a la fi, no és això el que tots volem pels nostres fills i filles? Doncs els nens, nenes i joves amb autisme no han de ser una excepció. No ho són. Perquè els nens, nenes i joves amb autisme tenen exactament els mateixos drets que la resta.

Com podem garantir aquests drets? Com podem aconseguir que aquests projectes es facin realitat? Treballant molt. Confiant molt.

I comptant amb el suport de gent com vosaltres a qui no espanta veure que la realitat és àmplia, és plural, és dura… però també és bonica.

Parleu i parlem d’autisme. Parleu sobre nosaltres. Si teniu una empresa, feu programes de formació inclusius, desenvolupeu projectes socials. Si sou una entitat, contacteu-nos! Ja heu vist que nosaltres ens apuntem a un bombardeig, avui aquí hi ha artistes, entitats i amics d’arreu de Catalunya. Fem coses! I si veniu a títol i individual, col·laborem plegats, impliqueu-vos, sigueu el nostre suport, ajudeu-nos a moure el món.

Ho podem tot. Hi ha molta feina a fer però ho farem tot possible. Ho estem fent tot possible. Junts.

Gràcies per ser avui aquí.

Gràcies, un any més, per veure’ns.

 

comunicacio
comunicacio@juntsautisme.org
No hi ha comentaris

Publica un comentari