El meu vot compta

20181023_Mi voto cuenta

El meu vot compta

El ple del Congrés va aprovar, el passat 18 d’octubre, el dictamen de la Llei Orgànica 5/1985 del Règim Electoral General que permetrà a les persones amb discapacitat, exercir el seu dret a vot.

La proposta de reforma permetrà eliminar els problemes al vot de les persones amb discapacitat sota tutela judicial. Ja ha estat remesa al Senat que haurà de determinar si introdueix esmenes o no. Si no hi ha modificacions, la reforma s’aprovarà i entrarà en vigor, permetent el vot a 100.000 persones amb discapacitat que, fins ara, no podien exercir el seu dret.

Implicacions ètiques

La incapacitació legal és una mesura que intenta protegir les persones amb diversitat funcional de que puguin patir extorsions o estafes a nivell econòmic i una assegurança per a les famílies de protecció del patrimoni. Però una cosa no treu l’altra. Amb la incapacitació legal se suprimeix automàticament el dret a vot, un dret fonamental que, segons la Constitució, la persona amb diversitat funcional té. I que, segons la Comunitat Europea i la Declaració Universal dels Drets Humans, també.

N’hem sentit de tots colors: que són manipulables, que no poden votar seguint un raonament lògic, que podrien abusar del seu vot… quants vots de persones sense diversitat funcional són manipulables, no segueixen raonaments lògics i són abusius? Quantes persones sense diversitat funcional es llegeixen el prospecte electoral abans de votar? Quantes pensen en les implicacions politicosocials del seu vot? Però aquestes persones poden exercir plenament el seu dret a vot únicament perquè no tenen una diversitat funcional. Si la qualitat de vot no compta, les implicacions ètiques es redueixen bastant.

100.000 vots que aporten 100.000 noves realitats

En canvi, si les coses segueixen com fins ara, si no s’aprova el dret a vot per aquestes persones, 100.000 vots a l’Estat Espanyol (4.000 a Catalunya) no comptaran com a públic electoral. I ningú és tant innocent com per pensar que això no influeix de cap manera els programes electorals: si hi ha un grup electoral de 100.000 potencials electors que comparteixen unes idees socials semblants (increment ajudes; accessibilitat universal; inclusió universal; sensibilització…) els programes polítics i l’ideari polític s’adaptarà per a aconseguir el vot d’aquestes persones. I això, potser, porta a una garantia dels drets d’un col·lectiu que durant massa temps ha estat apartat de les decisions importants d’Estat.

Junts Autisme a favor del vot universal de debò

Des de Junts Autisme veiem absurd que es permeti a les famílies decidir sobre absolutament tots els aspectes de la vida d’una persona amb diversitat funcional, però que de cop s’entri en consideracions ètiques per veure de quina manera o no es pot manipular el seu vot.

Hem de deixar enrere aquesta doble moral i fer efectius els drets d’aquestes persones. Tots els drets. Ara treballem pel dret de vot, però seguirem defensant la resta fins que aconseguim que les persones amb diversitat funcional estiguin protegides i tinguin el futur que es mereixen. Digne, autònom i actiu dins la seva comunitat.

El dret a vot és un dret universal que tota persona que formi part d’una democràcia ha d’exercir. I no deixant que les persones amb diversitat funcional ho facin és perpetrar, un cop més, aquest principi d’exclusió intrínseca que domina cada racó de la nostra societat.

Esperem que el senat ratifiqui la decisió del Congrés i que, a les properes eleccions, el dret a vot a l’Estat Espanyol estigui una mica més a prop d’esdevenir un dret universal real.

Per a més informació podeu consultar el web dels companys de Mi voto cuenta (la foto és del seu web)

comunicacio
comunicacio@juntsautisme.org
No hi ha comentaris

Publica un comentari