Guia de bones pràctiques en nenes, adolescents i dones amb autisme

20190307_guiabonespractiquesdones

Guia de bones pràctiques en nenes, adolescents i dones amb autisme

En el marc del dia mundial de la dona us volem proposar la lectura, interessantíssima, de la guia publicada per AETAPI i redactada per les psicòlogues i psiquiatres Maria Merino, Cynthia D’Agostino, Vanesa de Sousa, Angélica Gutiérrez, Paula Morales, Laura Pérez, Olatz Camba, Lola Garrote i Carol Amat.

La guia es titula “Guía de buenas prácticas en niñas, adolescentes y mujeres con trastorno del espectro del autismo” i en la seva primera part destaca l’impacte negatiu que un diagnòstic tardà pot causar en el desenvolupament de les nenes amb autisme; reivindica la necessitat de que existeixin professionals de referencia; la importància de l’abordatge dels abusos que aquestes dones poden patir; i el recolzament que necessiten en els processos de la pubertat, els canvis físics i hormonals, les relacions sexuals… tot amb la intenció de promocionar la vida independent i el desenvolupament de les seves habilitats socials i laborals.

Detecció i diagnòstic

Infància i adolescència

La guia explica que hi ha una gran diferència dels símptomes entre homes i dones i explica que les dificultats de les noies són més subtils i fan referència al tipus de relacions, la intensitat d’aquestes, la gestió de les converses, la ingenuïtat davant casos d’abusos o burla… les nenes amb autisme sense discapacitat intel·lectual solen mostrar molta timidesa i normalment són “amadrinades” per una companya; o bé són especialment desinhibides i tenen conductes inapropiades. Destaca la importància de conèixer els diferents símptomes perquè les noies que tenen un “millor comportament” reben el diagnòstic més tard. I sobretot, es posa de manifest la necessitat d’avaluació de la nena o noia en contextos socials naturals, com l’escola, no només a la consulta sinó en un ambient on es pugui observar la seva relació amb els que l’envolten.

Edat adulta

Les dones amb autisme tenen més possibilitats de ser diagnosticades, erròniament, de trastorns com l’ansietat o la depressió i totes destaquen la seva dificultat per a trobar especialistes. Algunes de les característiques que menciona la guia són inhibició social o desinhibició desajustada; dificultat de dur a terme una vida independent, poca capacitat de gestió del temps; vulnerabilitat, i per tant patiment d’assatjament o abús; alteracions sensorials; inflexibilitat en el canvi de rutines; el fet que es facin guions mentals anticipats sobre com han d’anar les converses. En cap cas, destaca la guia, s’ha d’associar autisme amb una vida solitària: moltes dones amb autisme tenen feina, parella, família…

Bones pràctiques en intervenció

La guia dóna una sèrie de consells tant en infància i adolescència com en edat adulta

Capítol específic sobre dones amb autisme i discapacitat intel·lectual

En aquest apartat s’expliquen els termes que suposa, a nivell d’intervenció, recolzar una dona amb autisme i discapacitat intel·lectual, si bé és cert que se les diagnostica més d’hora. I dóna una sèrie de consells molt vinculats al respecte dels drets de la persona: respecte a la privacitat; higiene femenina i autocora; adaptació als seus canvis hormonals; fomentar les seves eleccions quotidianes… i destacant i protegint allò que pot fer que la seva vida sigui més fàcil i bonica.

La guia acaba amb una llista de pàgines de consulta, un glossari i una bibliografia. Ens ha semblat una guia feta amb gran professionalitat, sensibilitat i respecte. Us deixem aquí baix la guia descarregable en pdf.

Guía Mujeres TEA

comunicacio
comunicacio@juntsautisme.org
No hi ha comentaris

Publica un comentari