Hem votat!

20190429_Article votacions 28 abril

Hem votat!

Ahir, dia d’eleccions, a part de decidir-se la tendència de l’Estat Espanyol cap a una ideologia o una altra, també va ser un dia molt important per a nosaltres perquè dos joves de la nostra entitat, l’Àlex i en Joel, van poder exercir el seu dret a vot.

Gràcies a la reforma de la Llei electoral al Congrés, el passat mes d’octubre, 100.000 persones amb diversitat funcional que havien estat incapacitades per un jutge a exercir aquest dret van poder visitar els col·legis electorals i votar lliurement.

Què implica aquest fet?

El fet de poder exercir el dret a sufragi és el primer pas per a l’obtenció d’altres drets per a les persones amb autisme i amb altres diversitats funcionals. Perquè el fet de esdevenir un grup electoral important fa que els partits hagin d’incloure en els seus programes propostes que donin resposta a les necessitats de cadascun dels col·lectius. Aquest dret ens fa presents a la política.

Però, a part d’això, a part de les implicacions a posteriori, cal nomenar les implicacions també durant la campanya: tots els partits polítics han realitzat programes electorals de lectura fàcil adaptats a les persones amb diversitat funcional. En aquests programes s’explica de manera clara i amb suports visuals què proposen els diferents grups per a diferents col·lectius i de quina manera tenen en compte el factor social en les seves polítiques públiques. I això és molt important, perquè significa un grau més en l’escalada cap a la inclusió.

Emocionats i emocionades

Ens vam emocionar moltíssim veient les fotografies dels nostres joves dipositant la papereta dins les urnes. Perquè s’ho mereixen. Perquè en tenen dret. Perquè són una part important de la població, en la mateixa mesura en què ho som totes i tots, i cal que s’escolti la seva veu. La de tots.

Si diem que aquest sufragi és universal, que ho sigui.

Volem agrair a totes les entitats que han fet que això fos possible la seva tasca i implicació: A Plena Inclusión, amb la plataforma “Mi voto cuenta” que explica de manera clara els drets fonamentals, les idees i que ha estat defensant el ple exercici d’aquests drets davant els dubtes i la desinformació de la Junta Electoral Central; a Autismo España i al CERMI, que van fer reflexionar, a través de la formació i la sensibilització, a la Junta Electoral Central per a que les persones amb diversitat funcional poguessin exercir el seu vot de forma plena; i a CEAPAT, que juntament amb Autismo España, Plena Inclusión i Poletika van fer l’exercici de reunir tots els programes electorals en un full comparatiu i van elaborar materials inclusius per a facilitar el vot.

Tenim molt a dir. Hi ha molta feina a fer. A veure com responen els partits polítics. Seguim!  

comunicacio
comunicacio@juntsautisme.org
No hi ha comentaris

Publica un comentari