La força del llenguatge

20190227_llenguatge és important

La força del llenguatge

Avui en el grup de whatsapp de famílies, una mare ens ha enviat això:

20190227_Imatge interna llenguatge

I ens hem quedat tots i totes amb la boca oberta, perquè volem pensar que cada cop estem en un entorn més inclusiu i més sensibilitzat pel que fa a les diversitats funcionals. Almenys, des del punt de vista institucional. El fet que aquest títol estigui publicat al web d’un òrgan oficial (el web del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya), ens deixa perplexos.

El llenguatge importa. Dir “subnormal profund” a una persona amb una diversitat funcional psíquica greu, és molt dur. També és dur parlar d’ “invàlids”, per exemple. Analitzem les paraules: subnormal, per sota del que és normal. Què és normal? Invàlid, no vàlid. Vàlid, a partir de quins paràmetres? La gent amb altres capacitats no deixa de sorprendre’ns perquè fan coses que no ens imaginaríem. Potser tenim una imaginació molt limitada. És aquesta sorpresa la que hem de deixar enrere.

Hem de normalitzar les capacitats de les persones que actuen, viuen, senten, experimenten, projecten, es mouen, perceben, parlen, es comuniquen d’una altra manera. A la seva manera. I ho hem de fer des del respecte. I ho hem de fer des d’un llenguatge que transmeti la possibilitat de fer qualsevol cosa, un llenguatge que col·loqui les capacitats al mateix nivell que les de les persones sense diversitat funcional perquè el llenguatge és un condicionador molt potent de la imatge mental que tenim del que ens envolta i cal fer-lo més inclusiu.

Demanem públicament, i també ho hem fet mitjançant les vies oficials, que el Departament d’Educació corregeixi la nomenclatura d’aquest centre en particular (i que, si pot ser, també ho faci el mateix centre) i comencem a redefinir la manera en la que parlem de diversitat funcional.

comunicacio
comunicacio@juntsautisme.org
No hi ha comentaris

Publica un comentari