Lyona Ivanova dissenya la imatge de Junts Autisme 2019

20190313_Lyona Ivanova

Lyona Ivanova dissenya la imatge de Junts Autisme 2019

La Lyona té una sensibilitat especial cap a nosaltres i cap a l’autisme. Ja ho va demostrar en el magnífic taller d’il·lustració que va fer fa un parell d’anys i ara ho ha tornat a fer, plasmant a la perfecció els nostres principis en la nova imatge de Junts Autisme. Volem que la conegueu una mica més, amb ella parlem d’autisme, d’art i de solidaritat.

Quan vas entrar en contacte amb l’autisme i quina va ser la teva primera percepció?

Vaig entrar en contacte per primera vegada amb l’autisme, precisament, amb vosaltres: el primer dia que vaig estar en contacte amb nens amb autisme va ser quan us vaig venir a veure. I la meva primera percepció va ser, “mare de déu, no sé si seré capaç de fer res amb aquests nens perquè no sé si tinc les eines”, em vaig veure com molt incapacitada. Després la sorpresa va ser que, al fer el taller, va ser impressionant. Em va sorprendre moltíssim. Són nens, en realitat, amb més imaginació que els nens amb els que jo normalment faig tallers i em va sorprendre la capacitat que tenien per imaginar, per provar coses. Vaig al·lucinar. Va ser una experiència meravellosa.

Com veus l’autisme ara que el coneixes una mica més?

Em segueix semblant una cosa difícil d’entendre, perquè realment és una manera de funcionament del cervell al a qual no hi estem acostumats; però alhora em semblen fascinants les capacitats que tenen. Per exemple, al taller hi havia un nen que sabia dibuixar tots els insectes del món, de memòria. I se sabia els noms, i els noms en llatí, i clar, era flipant. Em va semblar com l’univers: un lloc increïble i difícil d’entendre.

Fa dos anys vas venir a la Fundació a fer-nos un taller d’il·lustració, què et vas endur d’aquest taller?

Vaig sortir amb un subidón molt fort, em va encantar estar en contacte amb nens, treballar amb ells, fer les coses amb les mans: jo sempre dibuixo davant de l’ordinador i sempre que surto d’aquesta rutina gaudeixo moltíssim. I més fent el taller amb nenes, i amb aquests nens, que em van sorprendre moltíssim perquè eren súper creatius. A vegades quan he fet tallers amb algun grup de nenes es queden una mica parats i no saben que fer, i en canvi a Junts Autisme de seguida ho tenien súper clar, no es paraven ni un moment, i anaven fent, sense parar-se a pensar massa i amb molt imaginació.

El món de la il·lustració està cobrant una importància cabdal en referencia al seu paper reivindicatiu. De fet, moviments com la nova onada de feminisme s’han refermat molt també i gràcies a il·lustradores i il·lustradors de la teva generació. Creus que la diversitat funcional està representada també?

Penso que la il·lustració està agafant molta força, suposo que també gràcies a les xarxes socials on tot s’expressa amb una imatge, i ho pots fer amb una fotografia, amb un text o amb un dibuix. Però crec que el dibuix és una manera molt ràpida, molt eficaç, molt potent d’expressar una idea. Desconec si la diversitat funcional està representada, però crec que si no m’arriba és que no ho està suficient.

Com se’t va acudir la idea per fer la il·lustració com la vas fer?

Va ser bastant fàcil quan des de Junts Autisme em vau comentar la frase, la imatge em va venir de seguida al cap: una nena sostenint el món i també, amb ella, la xarxa de persones importants que són allà ajudant a que aquesta nena pugui sostenir el món. Que també és el que em va semblar quan vaig venir a fer el taller: és molt important la família, els educadors, els amics, i m’agradava la idea de representar-ho en el dibuix d’aquesta manera.

Coneixem molt la teva frase de “Yo mataré monstruos por ti”. Amb el que coneixes sobre l’autisme, on creus que són els monstres? Com els matem?

Crec que en el món de l’autisme els monstres són el desconeixement, el que em va passar una mica a mi, que per desconeixement em vaig espantar, i crec que és el que passa a la societat: com que les persones actuen de manera diferent, a la gent els costa d’entendre. Crec que el que faria falta és que es pogués difondre millor què és i com actuar o interactuar amb les persones amb autisme.

 

Il·lustració Lyona

comunicacio
comunicacio@juntsautisme.org
No hi ha comentaris

Publica un comentari