Malgrat tot, els nostres fills i filles tindran un futur digne

20181005_RauretaWEB

Malgrat tot, els nostres fills i filles tindran un futur digne

El creixement i l’expansió del projecte de Junts Autisme va íntimament lligat al creixement dels nens, nenes i joves amb autisme que en formen part. A mida que aquests i aquestes s’han anat fent més grans i han tingut noves necessitats, la Fundació s’ha format, s’ha adaptat i ha ampliat serveis i ofertes.

Avui tenim nois que tenen 20 anys. Amb grans necessitats de suport però també amb grans capacitats i, sobretot, i evidentment, amb el dret de poder viure una vida autònoma, en el seu entorn, a la seva comunitat i amb la seva gent.

Com ha anat tot

Portem dos anys treballant perquè l’Ajuntament ens cedeixi l’espai de La Raureta. Un edifici enorme i preciós que actualment cau a trossos , des d’ahir, torna a estar ple d’ocupes. Demanàvem l’espai per a rehabilitar-lo nosaltres i per a crear-hi un centre de dia per a adults on poder treballar diferents habilitats i on ampliar el nostre projecte per a garantir un lloc accessible econòmicament on tots els joves amb autisme de la zona poguessin continuar desenvolupant-se i creixent.

Dos anys de negociacions i, ara que venen eleccions, l’Ajuntament ens fa una oferta. I en aquesta oferta ens explica que ens cedeix l’edifici durant 20 anys i que, si hi anem, haurem de deixar l’espai que estem utilitzant a l’Edifici Xifré.

Com ho veiem nosaltres

Us expliquem ràpidament els nostres càlculs perquè entengueu la nostra posició: Són 20 anys des de l’inici de la cessió, per tant, des d’abans que l’edifici estigui rehabilitat. Per reconstruir l’edifici, adaptar-lo i arreglar el terreny de l’entorn, calculem ens caldran una mica menys d’1 milió d’euros i uns 5 anys per enllestir les obres. Això ens dona 15 anys de dret d’ús. Per tant, significa que cada any d’aquests 15 nosaltres hauríem d’aconseguir (cobrant teràpies, amb quotes, amb subvencions, amb donacions…) 60.000€ només per cobrir les despeses d’acondicionament de l’espai (per tant, 60.000€ si durant 15 anys ningú cobra, no es paguen els rebuts de la llum i el gas, no es fa material, etc).

A més, a la Raureta es vol fer un projecte d’adults, que ara són 6, però d’aquí 6 anys en seran el triple. El projecte Raureta no és excloent del projecte Xifré: perquè al Xifré hi aniran els infants i a la Raureta els més grans de l’entitat i, per llei, no es poden barrejar. Si en algun moment una altra entitat proposa un projecte que hagi d’anar a l’Edifici Xifré, és evident que haurem de moure’ns, però no entenem que aquesta marxa hagi d’estar relacionada amb la cessió de La Raureta.

Per tant, l’Ajuntament, amb aquesta segona condició també està limitant, no només l’expansió del nostre projecte sinó tot el que això, en termes d’impediments en el desenvolupament de nens, nenes i adolescents amb autisme comporta.

Fa poc més d’un mes se’ns va presentar un document que se’ns va dir que era de treball on hi constaven aquestes condicions. A l’hora de negociar i de dir la nostra opinió, va resultar que des del consistori no estaven disposats a modificar aquestes parts del document. L’oferta era inamovible.

Què farem

Per tant, i per ara, esperarem: sabem que els nostres nois i noies estaran a la Raureta però en aquests moments considerem que hem gastat moltes energies en aquest projecte, i ara les volem tornar a dedicar a les persones de l’entitat. Esperarem altres moments i altres sensibilitats.

Des de Junts Autisme ens sap molt greu el gir que han pres els esdeveniments perquè ens semblava una proposta molt vàlida pel municipi i crèiem haver donat totes les facilitats a un govern que sí, finalment ens l’ha cedit, però a unes condicions que són inviables per una entitat amb un propòsit, uns principis i una gestió com la nostra.

El projecte d’adults es durà a terme perquè som uns lluitadors i sempre hem aconseguit superar els entrebancs. Clarament ens n’adonem que cal més informació sobre l’autisme i el que comporta, i sobre gestió de projectes socials en l’administració. També provarem de posar-hi remei. Amb constància, amb paciència i amb molta il·lusió. Seguim!

comunicacio
comunicacio@juntsautisme.org
2 Comentaris
 • Leticia
  Publicat el 14:50h, 05 octubre Respon

  Ho lamento molt. Em sembla molt poca.sensibilitat i com sempre els recursos no estan a l’abast dels que mes ho necessiten. Anims!

  • comunicacio
   Publicat el 08:13h, 08 octubre Respon

   Gràcies pel teu suport Leticia!

Publica un comentari