Mayka Garnica: “Ens queda molt per a fer, cal lluitar pel futur dels nostres nens i nenes”

mayka

Mayka Garnica: “Ens queda molt per a fer, cal lluitar pel futur dels nostres nens i nenes”

Us oferim, íntegrament, el discurs que Mayka Garnica, presidenta de la Fundació  Junts Autisme va realitzar el dia 1 d’abril dins el marc de la festa Tots Som Blaus reivindicant la necessitat imperiosa de suport per part de les institucions i de dotacions econòmiques per a dur a terme projectes per a garantir la dignitat i l’acompliment dels drets de les persones amb autisme.

Amics, amigues,

Un any més ens trobem pels volts del dia 2 d’abril per celebrar el Dia Mundial de la Conscienciació per l’autisme. Cada any arribem a les mateixes conclusions: hem fet moltes coses, però encara queda molt per a fer.

Des de Junts Autisme, durant l’últim any hem augmentat l’equip per tal de consolidar els projectes que ja teníem: el suport integral a les famílies que recorren a la nostra entitat és una realitat. Brindem eines als nens i nenes i recolzem els familiars oferint-los un punt de trobada on informar-se i sentir-se acompanyats.

Els nostres fills estan creixent, i per això des de Junts Autisme també estem millorant i ampliant el projecte EVI, l’Escola de Vida Independent amb un altre projecte: Creant Junts. Una iniciativa que vol millorar la socialització dels nostres adolescents. Com ho estem fent? Els encarreguem la producció d’una sèrie d’elements, com poden ser platets de decoració, regals per casaments, batejos o comunions, cosetes per la llar… i després les venem tant a les fires que duem a terme com als comerciants de la zona que, de manera desinteressada, col·laboren amb nosaltres.

És d’agrair tot els suport que rebem de la gent i de la societat que ens envolta. És d’agrair que cada cop més persones coneguin què és el trastorn de l’espectre autista i què implica. Però, com he dit abans, encara hi ha molta feina a fer.

Hem de seguir lluitant per a aconseguir que des de les administracions es considerin la diversitat i la inclusió com una necessitat bàsica, perquè, una societat inclusiva contribueix a crear i educar millors persones.  Cal que aquestes polítiques i les entitats que les defensen i que hi treballen, rebin el suport econòmic i de gestió necessaris. Cal unir-nos amb altres entitats que defensen els mateixos valors que nosaltres per fer veure a qui calgui que, si volem, també podem ser un instrument de pressió.

Cal trencar amb l’estereotip absurd que les diversitats funcionals perjudiquen a qui no les té i cal fer-ho en tots els àmbits: sobretot en l’educatiu, perquè és a les escoles on es forja la societat del demà; però també en l’empresarial: que és l’àmbit que podrà assegurar un futur digne pels nens i nenes amb autisme quan es facin grans; o en el polític, perquè calen accions que englobin la totalitat de la societat i això també engloba les persones amb diversitat funcional.

Cal aturar-nos un moment, parar-nos enmig d’aquesta voràgine de societat on ens estan fent viure i reflexionar: potser anant més a poc a poc, potser aprenent a escoltar i a veure realitats que no són com la nostra, deixem de banda algunes prioritats que, al final del viatge, no ens porten enlloc com són l’èxit i el reconeixement, i n’aprenem d’altres que, de segur, ens faran més feliços, com són la solidaritat, l’empatia i la sensibilitat.

Vivim en un món on s’utilitza la paraula normal de manera massa frívola: ser “normal” només és complir uns determinats cànons, a vegades massa simples.  La societat, el món, les persones, en el nostre conjunt, som massa complexes per a ser normals. I això ens enriqueix. Cal canviar la perspectiva i adonar-nos que aquesta pluralitat ens fa humans i cal canviar de prioritats perquè qui realment ho necessita tingui el suport que li cal.

Des de Junts Autisme seguirem endavant.

Seguirem defensant els drets dels nostres nens i nenes, de les persones amb autisme de les famílies.

Seguirem demanant més suport, més espais, més recursos, perquè cada cop hi ha més diagnòstics; perquè cal; perquè sabem que els nens de les escoles seran millors adults si des de petits aprenen que la realitat és més complexa del que es pensen.

Seguirem lluitant perquè confiem en que els nostres fills i filles tindran un futur digne quan siguin grans: treballarem perquè puguin estudiar; perquè puguin guanyar-se la vida; perquè puguin viure de manera independent. Perquè tinguin una família. Perquè puguin ser el que vulguin ser.

Perquè en tenen dret.

I perquè aquesta societat té la capacitat de millorar i d’obrir els ulls i el cor a la nostra realitat. Només cal que par i un segon i que faci un “Jo Us Veig”.

Ahir, avui i demà, SEMPRE, seguirem essent blaus.

Seguirem endavant Junts. 

Moltes gràcies.

Si vols veure el vídeo del discurs, clica aquí! 

comunicacio
comunicacio@juntsautisme.org
No hi ha comentaris

Publica un comentari