Neus Payerol: “L’autisme a vegades aconsegueix coses màgiques, com el que ha passat avui aquí”

20190103_Discurs Neus cessió Raureta

Neus Payerol: “L’autisme a vegades aconsegueix coses màgiques, com el que ha passat avui aquí”

Us presentem el discurs que la directora de l’entitat, Neus Payerol, va realitzar durant el ple on s’explica l’objectiu de La Raureta i els plans que hi tenim:

Avui és un dia especialment significatiu i transcendent per la nostra Fundació, i volem agrair a tot el consistori d’aquest Ajuntament que se’ns hagi convidat a dir unes paraules. Gràcies.

Volem aprofitar aquest acte públic perquè tenim molt per agrair a molta gent i avui sembla un bon moment en aquesta sala de plens. Personalment i en especial vull donar les gràcies a la presidenta de la Fundació la Mayka Garnica que m’ha delegat la representació de l’entitat en aquest acte. Sabies que em feia il·lusió. Gràcies Mayka t’ho agraeixo molt.

Molt especial per nosaltres donar les gràcies a totes les famílies que avui ens acompanyen. Sé per experiència que fer participar als nostres fills en qualsevol esdeveniment  que surti de la seva rutina  és complicat. I aquí esteu amb els nens i nenes, ens fa tanta il.lusió que ens acompanyeu malgrat les dificultats… Sabem que per vosaltres també és un dia important. Ens arriba tota la vostra força i és per vosaltres som avui aquí.

També ens emociona veure aquí a les professionals de la Fundació, que amb la seva tasca diària ens ajuden de mil maneres diferents, en moments duríssims, i en moments d’alegria immensa, davant l’aprenentatge d’una nova paraula o el descobriment d’una nova mirada en els nostres fills. Us he dit sempre que sou el cor de junts.
M’agradaria poder fer com un petit resum de què passa a la majoria de cases quan l’autisme s’hi fa present.

Quan l’autisme et toca d’aprop, et deixa una ferida que mai més es tanca. A partir d’aleshores mai més tornaràs a ser el mateix, aquesta ferida goteja incansable, i encara que de cara en fora et fas el fort o la forta, ets molt conscient que l’autisme ha entrat a la teva vida per quedar-s’hi; que el teu fill  no ho tindrà gens fàcil, i que per sempre més, necessitarà algú que l’ajudi, el comprengui i l’estimi.

I treballes molt perquè el teu fill o filla pugui fer les mateixes coses que fan la resta d’infants, perquè pugui anar a l’escola, perquè pugui fer activitats extraescolars… i vols que tot això ho faci inclòs. Per descomptat. Perquè, tal i com diu la convenció de l’ONU sobre les persones amb discapacitat ratificada pel parlament de Catalunya l’any 2007, en té tot el dret.

Penso que en aquesta sala està molt bé parlar de drets. És el lloc adequat. Però costa tant, tant,  fer que aquests drets es facin efectius.

El teu fill creix i es fa gran, ja té 20, 25 anys i més i te’n adones  que li queden 50 anys al davant i encara queda moltíssima feina a fer: com el podràs protegir? Com el podràs acompanyar? Saps que en algun moment tu ja no hi seràs, i la por, i el fred et glacen el cor.

Aquestes vivències explicades pels pares i la necessitat de poder donar resposta mitjançant els serveis adreçats als nois més grans de l’entitat va portar a la Fundació a treballar ja fa anys per impulsar un projecte de traspàs a la vida adulta amb el segell de l’entitat; amb una perspectiva integral i integradora, participativa i inclusiva. I això creiem fermament que ho podrem fer des de la Raureta. Un espai que està al poble creiem que infrautilitzat i, de moment, molt malmès.

El document de cessió no és el que volíem però és, existeix, i podem començar a treballar i a crear, estem contents.

Agraïts a les persones que van creure en el projecte des del començament a les que s’han anat sumant en aquests anys fins a arribar avui y votar perquè la Raureta sigui un centre de referència en l’atenció a l’autisme al Maresme que estarà situat a Arenys de Mar.

Hem parlat de la duresa de l’autisme, però l’autisme de vegades aconsegueix coses màgiques com el que ha passat avui aquí: que partits tan confrontats políticament votin plegats per ajudar a un grup de persones i famílies que ho necessiten.

L’any 2008, fa 10 anys, ens vam presentar davant les comissions de Salut i de Benestar del Parlament de Catalunya i llavors ja vam dir que treballàvem perquè els nostres fills tinguessin un futur digne, digne de ser viscut.

Avui, aquí, en aquesta sala de plens, i davant tot el consistori i tothom que ens acompanya, amics familiars, la premsa,  ho repetim:

Volem un futur digne per les persones amb autisme, la Raureta és l’oportunitat perquè tinguin aquest futur. Us demanem a tots que ens ajudeu que ens acompanyeu que ens veieu i que no ens deixeu sols. NO ELS DEIXEU SOLS.

Gràcies.

Si voleu veure el vídeo del ple ho podeu fer seguint aquest enllaç.

comunicacio
comunicacio@juntsautisme.org
No hi ha comentaris

Publica un comentari