Un niño con autismo en la familia – Guia per la recepció del diagnòstic

20190131_guiaautismofamilia

Un niño con autismo en la familia – Guia per la recepció del diagnòstic

Aquesta guia, que us presentem descarregable sota aquest article ha estat publicada per la Universidad de Salamanca en col·laboració amb el Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales i fa un recorregut pels sentiments dels diferents membres de la família alhora que dóna eines de gestió del diagnòstic d’autisme i recomanacions sobre com abordar el tema en l’àmbit familiar.

La guia comença explicant què és l’autisme i fixant-se en els sentiments dels pares/ mares de l’infant amb autisme un cop reben el diagnòstic: confusió inicial (enumerant els diferents estadis de dol possibles); el sentiment de culpa i eines per gestionar-lo, basats en experiències d’altres famílies i reflexions sobre el futur de l’infant i maneres d’afrontar aquesta situació i molts els interrogants que desperta.

Es centra després en el nucli familiar: com comunicar el diagnòstic als més propers, com afrontar el canvi en parella, com adaptar el nucli familiar a la nova realitat, com comunicar i gestionar els germans i germanes de l’infant amb autisme i com les estratègies canvien amb l’edat; com tractar la recepció de la noticia en els avis, que experimenten un doble dol, el del nét diagnosticat i el patiment pel fill/a i la voluntat d’ajudar-lo i com gestionar, per últim, la informació que es  dóna als amics, depenent del grau de proximitat que aquests tenen.

Eines

La guia se centra després en quines són les necessitats específiques que un infant amb autisme pot necessitar. Explica què és l’avaluació inicial, què és un informe d’avaluació, com gestionar-lo, com ajudar o col·laborar el màxim possible en el mateix.

També planteja tota una sèrie de tractaments que s’han demostrat vàlids; parla sobre medicació; parla sobre quant temps s’hauran de mantenir aquests tractaments, sobre recomanacions per a recolzar els tractaments que es fan en alguna institució o entitat a casa, de manera que la intervenció sigui més efectiva i complementària.

També dóna claus per a gestionar els moments de crisi i comportaments problemàtics a casa, què fer i com ensenyar l’infant a regular, de la mateixa manera que com es pot adaptar l’espai i com es pot adaptar la família a les necessitats del nen o nena.

Escolarització

Finalment, enumera també les alternatives d’escolarització i educació i es planteja interrogants com escola ordinària sí o no; escola especial, amb quines condicions. Com escollir? Què escollir? En què fixar-se?

En resum, una guia que considerem que pot ser molt útil si acabeu de rebre el diagnòstic, o si fa temps que l’heu rebut i hi ha situacions de les quals potser no acabeu de treure’n l’entrellat. Recordeu que per qualsevol dubte, Junts Autisme té el departament d’Atenció a les Famílies, l’atenció que oferim és universal, no cal que sigueu socis. Si teniu qualsevol dubte que relacioneu amb autisme, si us plau, poseu-vos en contacte amb nosaltres.

Podeu consultar la guia a través d’aquest enllaç

comunicacio
comunicacio@juntsautisme.org
No hi ha comentaris

Publica un comentari