Parlem d’autisme correctament

20181106_Manual d'estil CAE

Parlem d’autisme correctament

Autismo España ha publicat una guia pels Mitjans de Comunicació per tal que els termes en els quals es comunica alguna informació sobre l’autisme siguin els adequats, el llenguatge sigui precís i l’enfocament de la notícia es basi en la persona i en els fets, no en la condició.

En motiu del llançament d’aquest manual, al programa El Rincón de la educación infantil, se li va fer una entrevista a Amparo Rey, responsable d’incidència social i màrqueting de la Confederación Autismo España. En aquesta entrevista Amparo Rey constata que no sempre es tracta l’autisme correctament en els mitjans de comunicació i que el problema principal radica en el fet de que: “hi ha un desconeixement general en la societat i en particular en els mitjans de comunicació pel que fa a la realitat del Trastorn de l’Espectre de l’Autisme” i destaca la importància de la sensibilització dels mitjans i el seu poder de difusió com a formadors de la societat pel que fa això.

Després d’explicar què és l’autisme, Amparo Rey i l’entrevistador parlen sobre la generalització de l’autisme i la invisibilitat d’aquesta condició: “Una de les principals dificultats de sensibilització per l’autisme és el fet de que no hi hagi dues persones amb autisme iguals i això en fa difícil la seva identificació”.

La guia de mitjans i comunicació

Amparo Rey diu que les claus per a abordar una notícia en els mitjans de comunicació són tres: el contingut, el llenguatge i la imatge, a partir les quals es pot redactar una bona notícia. A més, la guia també vol trencar amb molts dels tabús que rodegen l’article.

Una altra de les recomanacions de la guia que Amparo Rey destaca és el fet de que s’escolti i es parli amb les persones amb autisme: “Sovint només es dona veu a les famílies o a les associacions quan es parla d’autisme, i les persones amb autisme també han de donar la pròpia opinió, també en part per trencar amb la falsa creença de que les persones amb autisme no es comuniquen”.

El programa, destinat a parlar de temes que tinguin a veure amb l’educació infantil també es focalitza molt en l’etapa 0-6 anys i parla sobre la dificultat de l’accés al diagnòstic. Amparo Rey aprofita també aquest apunt del periodista per a constatar que en els mitjans de comunicació quasi sempre es parla de nens i nenes amb autisme però que s’ha de tenir en compte que l’autisme es té durant tota la vida i que també hi ha molts adults amb autisme que cal tenir en compte.

Divulgació de l’autisme

La recomanació d’Amparo Rey per a una bona pràctica divulgativa és que els professionals dels mitjans acudeixin a entitats especialitzades en autisme en la comunitat. Internet és útil però no té totes les respostes.

També parla de l’impacte de sèries com The Good Doctor o Big Bang Theory, un tema que també nosaltres hem tractat des de Junts Autisme. En aquest sentit, Amparo Rey considera positiu el fet que existeixin aquest tipus de programes i personatges perquè es parla d’autisme, però puntualitza que són personatges de ficció i que el que els passa a ells no necessàriament passa a totes les persones amb autisme. No s’ha de generalitzar.

Aquest és l’enllaç a l’entrevista.

I aquest l’enllaç a la presentació del manual d’estil de la Confederació Autismo España.

I aquest és l’enllaç a la guia.

comunicacio
comunicacio@juntsautisme.org
No hi ha comentaris

Publica un comentari