Les professionals de Junts Autisme: Maria Abril

20181113_Entrevista Maria

Les professionals de Junts Autisme: Maria Abril

La Maria Abril fa quasi cinc anys que treballa a Junts Autisme. Transmet una sensibilitat especial i té una gran empatia que fa que estableixi una connexió única tant amb els nens i nenes com amb els joves. És una gran defensora de la psico-educació a través dels sentits i per això ha decidit anar-se especialitzant en les àrees que li interessen. Fa poc va fer un curs per a poder fer el taller de música mitjançant el mètode Damaris Gelabert i fa un parell de setmanes va començar un post-grau en estimulació sensorial.

Quina és la teva formació?

Vaig decidir estudiar un grau mitjà d’auxiliar d’infermeria i vaig fer les pràctiques a l’Institut Guttman de Barcelona on em van contractar. Mentre estava treballant-hi vaig estudiar un grau superior d’Integració Social perquè tenia molt clar que volia ampliar els meus estudis però amb una cosa que m’agradés. A la Guttman vaig conèixer la teràpia ocupacional, que és una disciplina l’objectiu de la qual és potenciar les fortaleses de la persona i facilitar la seva autonomia i la seva vida diària millorant la seva qualitat de vida en tots els contextos. M’agradava el fet que es centrava en la persona i en el seu benestar físic, emocional i social. A l’acabar la carrera vaig haver de triar on fer les pràctiques: sempre m’han agradat els nens i l’autisme m’atreia molt, per tant vaig escollir la Fundació Junts Autisme com a primera opció per a fer-les, i em van acceptar! I vaig començar les pràctiques a Junts on, al cap d’un mes, em van proposar que m’hi quedés i ho vaig fer compaginant amb la feina a Barcelona. I al cap d’un any i mig vaig demanar excedència a la Guttman i em vaig quedar a Junts.

Com et sents a Junts?

Hi veig futur a nivell professional, estic molt bé i som un equip interdisciplinari que t’enriqueix molt perquè aprens de totes les professionals. El que més m’agrada és veure l’evolució que tenen els nens des d’un principi: els dónes eines i estratègies per la seva vida diària però sempre pensant en el nen o nena, el seu benestar i el seu futur i amb les seves famílies.

Què et va portar a fer el post-grau en Integració Sensorial?

Des del principi vaig pensar que era un servei que calia incloure a Junts. La Integració sensorial és una disciplina, no diria oblidada, però sovint poc recordada. Crec que l’hem de treballar també perquè a la teràpia tot i que en alguns dels infants que atenem ja es contempla, cal completar-la amb aquesta disciplina. Vaig veure que a la universitat feien aquest post-grau, li vaig comentar a la directora de l’entitat i vàrem arribar a un acord perquè em pogués formar sobre Integració Sensorial per tal de poder oferir una intervenció més completa.

Per què és important la integració sensorial en persones amb autisme?

Molts nens i nenes amb autisme tenen un desordre sensorial, una disfunció a nivell neurològic que afecta els sentits:, és a dir el cervell processa una informació sensorial (soroll, el tacte, una olor, un gust…) però no la pot filtrar i codificar correctament i, per tant, genera respostes que no són funcionals  i poc adaptatives,  provocant dificultats en la motricitat fina, gruixuda, d’atenció, de coordinació i tot això afecta directament a la vida del nen o nena i del seu entorn i en la seva qualitat de vida.

Ens podries posar un exemple?

Per exemple, el menjador de l’escola és un lloc on solen tenir moltes dificultats, perquè els aliments tenen diferents textures i algunes poden ser-los desagradables; perquè els poden afectar les olors; perquè hi ha molt soroll, cadires, coberts… i molts nens i nenes amb autisme acaben marxant o tenint conductes inapropiades perquè ells perceben tota aquesta informació de manera exagerada: tots els inputs els arriben de cop, sense filtre i amb la mateixa intensitat.

A vegades podem veure que els nens i nenes amb autisme es tapen les orelles, o no paren de moure’s a la cadira mentre fan alguna cosa, o es mengen el cabell o donen cops repetitius amb un llapis a la taula, criden: aquesta és la seva manera d’autorregular-se, perquè les sensacions que els cops repetitius, els cabells, tapar-se les orelles etc li provoquen, li donen seguretat davant tot el que els està passant al voltant.

Com es perceben aquestes respostes que dius que no són funcionals?

En la majoria dels casos, a l’escola, a casa, en ambients on el nen o nena hi passa molt temps aquests desordres sensorials s’interpreten com a problemes de conducta. Per això molts mestres i pares i mares es troben perduts, perquè no saben com ajudar al seu fill/a o alumne a canalitzar les seves sensacions i a interpretar-les. Des de Junts pretenem oferir el servei tant als nens i a les nenes com a pares, mares, mestres i qualsevol persona que hi convisqui per poder donar-los les eines de gestió necessàries en tots els entorns on es desenvolupa el nen o nena.

Tots tenim les nostres tècniques d’autorregulació, però les d’una persona sense autisme estan socialment acceptades (respirem, comptem fins a deu, premem els punys, premem la mandíbula… però intentant que ningú ens vegi), les persones amb autisme no tenen, en un principi i alguns d’ells, la informació social per amagar-se o controlar-se; de la mateixa manera que les persones sense autisme i sense relació amb ell no tenen, en un principi i alguns d’ells, la informació per a entendre que el que pot estar fent una persona amb autisme quan alguna cosa l’estressa és autorregularse, i això es confon amb un problema de conducta.

Què t’aportarà aquest postgrau i de quina manera beneficiarà l’entitat?

A part de la teoria, el postgrau m’aportarà molta pràctica: faré les pràctiques al Centre d’Estimulació Infantil de Barcelona (CEIB) on podré valorar casos reals. La pràctica és molt important per a poder aplicar-la a Junts.

Gràcies als pressupostos participatius de l’any passat, farem una aula sensorial subvencionada per l’Ajuntament com a servei complementari a la teràpia que ja oferim. No tots els nens de Junts tenen desordres sensorials, però també hi ha nens sense autisme que en tenen i que se’n podran beneficiar. Aquest servei més la formació a pares, mares i tothom que hi estigui interessat són els primers projectes que es derivaran d’aquesta formació que tinc la sort d’estar fent.

comunicacio
comunicacio@juntsautisme.org
No hi ha comentaris

Publica un comentari