Utopia iogurt: un futur digne és possible

20180711_Sense ficció

Utopia iogurt: un futur digne és possible

Una de les grans preocupacions, si no la més gran, dels pares i mares amb fills amb autisme és què en serà dels seus infants quan ells ja no se’n puguin fer càrrec. Sempre hi ha la por de que el futur més probable possible sigui l’ingrés en alguna institució residencial.

Des de Junts Autisme fa anys que tirem endavant el Projecte EVI (Escola de Vida Independent), un programa de formació pre-laboral, laboral i domèstica per tal d’ensenyar als joves amb autisme diferents tècniques per a que puguin viure de manera autònoma. Aquest programa requereix un esforç econòmic i de personal important i, sobretot, és vital la col·laboració de l’entorn i la comunitat.

No som els únics que han concebut un programa d’independència adulta dins el món de la diversitat funcional. Al Sr. Cristóbal Colón, psicòleg a l’hospital psiquiàtric de Salt no li va agradar la manera de tractar les malalties mentals (las persones que les tenien estaven internades en hospitals psiquiàtrics, molt medicades i sense fer cap activitat productiva). Va deixar la seva feina, se li va permetre endur-se un autobús amb alguns pacients i va concebre La Fageda: la fàbrica de iogurts catalana on tots els treballadors són persones amb discapacitat intel·lectual o tenen malalties com l’esquizofrènia, la depressió o trastorns obsessius compulsius.

El programa Sense ficció li va dedicar el programa d’ahir i nosaltres el volem compartir amb vosaltres. Perquè moltes de les persones que treballen a La Fageda diuen sentir-se millor amb les seves vides ara que tenen una ocupació, ara que se senten útils. Útils dins les seves capacitats i possibilitats, no útils o productius segons els estàndards de la societat.

És possible una autonomia pels nostres infants quan siguin adults. És possible que evitin els centres residencials. Ens ho hem de creure, hem de treballar amb ells i hem de crear, sense por, una realitat que els permeti ser i estar.

Aquest és l’enllaç al programa d’ahir: http://www.ccma.cat/tv3/sense-ficcio/sense-ficcio-estrena-utopia-iogurt/noticia/2864816/.

Gràcies Sense ficció per mostrar a la societat que és possible!

comunicacio
comunicacio@juntsautisme.org
No hi ha comentaris

Publica un comentari